Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren uluslararası havalimanı. Şehrin Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açılmıştır. Tüm etapları tamamlandığında 76,5 km2 alana, yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen 2 terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet verebilecektir. İnşa aşamasında iken havalimanının proje ismi İstanbul Yeni Havalimanı olarak belirlenmesine karşın, tamamlandığında adı İstanbul Havalimanı olarak açıklanmıştır. Yeni havalimanı için yapılan ihaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) cumhuriyet tarihinin en yüksek teklifi olan 22,152 milyar euroluk bir teklif ile kazanmıştır. İhalenin ardından, projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılmıştır.
Havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarının yetersizliği ve işçi ölümlerine dair haberler zaman zaman muhalif basın aracılığıyla kamuoyuna yansıtılmıştır. Ölümlerin kamuoyundan gizlendiği ve Şubat 2018 itibarıyla, 400 işçinin hayatını kaybettiği iddiaları Çalışma Bakanlığı'nı açıklama yapmak durumunda bırakmıştır. Bakanlık açıklamasında, ölen işçi sayısnın 27 olduğu belirtilmiştir. Eylül 2018'de havaalanı işçilerinin, şartların iyileştirilmesi talebiyle düzenlediği geniş katılımlı eyleme, jandarmalar tarafından Toma ve biber gazı ile müdahale edilmiştir. İnşaat-İş Sendikası, eylemin ardından 600'e yakın işçinin gözaltına alındığını öne sürmüştür.
İki ana terminale sahip havaalanı 76.5 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Altı piste ve biri sanal olmak üzere üç kontrol kulesine sahip olacak havalimanından dünyanın 350 noktasına günde 3.500 sefer düzenlenebilecek.
İstanbul Havalimanı 18.000 araç kapasitesine sahip bir otoparka sahip olacak. Yeni havalimanı sadece bir havalimanı olmanın ötesinde bir alışveriş alanı olarak da yolculara hizmet verecek. Bir bölümü lüks tüketim markalarına ayrılacak alışveriş alanlarında toplam 53.000 metrekarelik dünyanın en büyük duty free alanı kurulacak.
Yeni İstanbul Havalimanı ulaşım açısından mümkün olduğunca rahat olması için çalışmalar sürüyor. Havaalanı Çatalca, Göktürk, Arnavutköy kavşağında, Terkos Gölü’ne yakın bir alanda inşa edildi. Bununla birlikte İstanbul yeni havalimanı kaç km sorusu da merak konusu oldu. Peki yeni İstanbul Havalimanı’na nasıl gidilir? İstanbul yeni havalimanı transfer seçenekleri nelerdir?
İstanbul Havalimanı karayolu taşımacılığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Ayrıca D20 Karayolu üzerinden de şehir merkezine ulaşmak mümkün olacak.
Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Ayrıca İstanbul yeni havalimanı metro hattı olarak Gayrettepe’den yapılacak hat ile Yenikapı – Hacıosman metro hattına ulaşmak mümkün olacak. Yapılacak diğer bir metro hattıyla da Halkalı’ya ulaşım sağlanacak.
İstanbul Havalimanı’na ulaşım için belirlenen başlıca İETT hatlarını tabloda görebilirsiniz.